Äripäeva artikkel...mis tegelikult juhtus

Ajakirjanik küsis, kas mul on kommentaare või muudatusettepanekuid. Tegin need. Ajakirjanik kirjutas oma loo, isegi ilma kirjavigade paranduseta. Siin minu versioon teie lahkel loal.

Tegemist on Nordeas diskrimineeritud ekstöötaja ja ametiühingu varasema usaldusisiku Hannes Veskimäega.

Vilepuhujat aetakse Eestis taga nagu koera välja peal. See ei ole ilus pilt. Sada aastat sai Vabariigil täis ja kehtima peaks sõnavabadus. Enam ei tehta liiga töötajatele, vaid vilepuhujatele – võimu kritiseerijatele, kellel on teatud kaitse, et võim ei saaks nendele liiga teha,“ sõnas Veskimäe. Võimuga võrdsustab ta Eesti üht kurikuulsamat tippjuhti Erkki Raasukest, kes on juhtinud Swedbanki, LHV panka, Estonian Airi, Eesti Energiat ning on komitee eesotsas, mis nimetab riigile kuuluvate ettevõtete ukogusid.

Pärast video avaldamist ning kajastust Rootsi loetuimas päevalehes Dagens Nyheteris detsembris 2017.a, kus Rootsi suurimad ametiühingud lubasid viia Nordeast välja sadu miljoneid EUR-sid reaktsioonina Raasukese sõnadele, sõlmis Luminor kiiresti ametiühinguga heade kavatsuste kokkuleppe. Veskimäe arvab, et just tänu videole otsustas Nordea ja DNB pangad Eestis ajaloolise leppe teha. Kolma aastat kestnud skandaal koos mõõdetamatu mainekahjuga oli jõudnud seisu, kus pidi tõdema – töötajad on võitnud. Allkirjastatud kollektiivlepingus anti järgi pea kõiges, mida töötajad soovisid. Avalikult deklameeriti kodurahu.

Kuid Raasuke ei olnud skandaalset videot ega sellega kaasas käinud arvamusartiklit unustanud. Samal päeval, kui pank ametiühinguga leppis, läks kohtusse taotlus vilepuhuja identiteedi teada saamiseks Googl korporatsioonilt. „Huvitav kokkusattumus. Meestel muud tööriista ei ole peale kuvaldo. Nad ei suuda ratsionaalselt asju ajada. Ainult võimupositsioonilt,“ ütles Veskimäe. Google Inc vastu esitatud hagis eksitati kohut, väites et vilepuhuja on olnud ka videote avaldaja, kuigi oli nende Yoube linkide levitajaHarju maakohus tegi valeinfole tuginedes otsuse, millega kohustas Google Inc vilepuhuja identiteeti avaldama Raasukesele juba mõne nädala pärast.

Selleks, et võtta tuli enda peale andis Veskimäe end ise mai algues Raasukesele üles – teatas, et tema on see, keda Raasuke kohtu kaudu otsib ning soovitas Raasukesel jätta see asi sinnapaika ning kaaluda kõiki tagajärgi, kui ta vilepuhuja vastu soovib hagi esitada. Sellele on järgnenud kirjavahetus ning kohtumised Veskimäe ja Raasukese esindajate vahel ja võimalik, et ees terendab kohtulahing.

Kohtumine nn „grilliruumis“ Raasukesega 

Kui endine Nordea panga töötajate vallandatud usaldusisik Hannes Veskimäe oli end Luminori juhile Erkki Raasukesele video saatja Anti Hegemoonina tutvustanud, läks ta advokaadibüroosse küsimustele vastama.

Veskimäe mõistis aprillis, et vilepuhujana on tal aeg tulla avalikkuse ette. Video, mis endiste Nordea kolleegide abistamiseks kokku pandi ning mida ta levitas, tõi töötajatele võidu kuid oli tekitanud uue probleemi. Raasuke on oma ebaväärika sõimu avaldaja suhtes nördinud ning kaalub kasutusele võtta meetmed oma au kaitsmiseks. Ja teeb seda nii sirgjooneliselt nagu talle kombeks – ajakirjandusvabadust, sõnavabadust ning allikate kaitsmise printsiipe eirates. Ja teeb seda Eesti parimate advokaatide kaasabil.

Veskimäe väljendab oma mõtteid Raasukese reaktsioonile, kaotamata empaatiavõimet oma vastase suhtes. “Eks see video oli ju üsna julm ka... samas seal olid Erkki Raasukese enda sõnad ning mitmed lehtede karikatuurid on ju teinekord avaliku elu tegelaste suhtes palju julmemad. See pole demokraatlikus riigis aktsepteeritav, et Raasuke, kellel on suur mõjuvõim nimetab inimesi, kes oma õigusi kasutavad, terroristideks, ühte oma naistöötajat pedofiiliga võrdleb ja lõpetuseks lubab ta ebaseaduslikult vallandada. Tema ainuke kaitse on, et see oli kontekstist välja rebitud. Ütelge mulle, millises kontekstis on Raasuke sõnad OK? See on ju kurat teab mis!?”

Veskimäe on väsinud aga optimistlik. Ta andis end üles ja kinnitas, et saatis video lingi üle tuhandele inimesele Anti Hegemooni nime alt nii Eestis kui Skandinaavias. Nüüd ootab teda ees kohtumine Raasukese advokaatidega, kes esitavad talle absurdimaigulisi küsimusi. Veskimäele tundub, et tulemas on justkui ülekuulamine, milleks ta veel valmis ei ole.

Ta loeb Raasukese advokaatide poolt saadetud kirjas olevaid küsimusi ette rahulikult ning kannatalikult: „Kas Teie olete YouTube’i keskkonda üleslaetud videotele trailer „Luminorgate“ ja täispikk video „Luminorgate“  (EST ja ENG) ja lisana teksti „Luminorgate – sümptomid ühiskondlikust kriisist,“ tekstide ainuautor ning olete üksi teinud ka need videod ja ainuisikuliselt need Youtube’i keskkonda üles laadinud? Kas Teie helisalvestasite punktis 1 toodud videotes kajastatud kohtumised meie kliendiga? Kui ei, siis kes seda tegi? Kui olete kasutanud kolmandate isikute arvuteid, siis kas selleks oli vastavate isikute heakskiit ja nõusolek? Kui ei, siis kuidas saite arvutile juurdepääsu?“.

Advokaadid pole nõus kaitsma

Nüüd on vaja leida kohtumiseks kõrvale hea ja tuntud advokaat, mõtleb ta. Mitmed annavad telefonis nõu, kuid kohtumisele kaasa tulla ei soovi keegi. Üks Eesti mainekas advokaat läheb isegi nii kaugele, et on nõus Veskimäele nõu andma, kuid mitte meilitsi ega telefonis – see pole turvaline. Advokaat nõustub Veskimäega kohtuma kesklinnast väljas kohvikus.

Päris karm reaalsus siin Eestis. Kui advokaadid ei saa enam oma kutsetööd teha, siis on meil midagi väga valesti. Pankade ja Raasukese võim on suur, pole midagi parata. Inimesed ei taha liigseid sekeldusi oma büroole ega endale isiklikult” tõdeb Veskimäe. Ta teatab Raasukese advokaatidele, et on nõus kohtuma ainult siis, kui Raasuke isiklikult kohal on. Peagi tuleb oodatud kiri. Olgu, Raasuketuleb kohale, ilmu välja ja laula nagu linnuke.

Ülekuulamise päev

Veskimäe magab ööl vastu kohtumist ja nn ülekuulamist kehvalt. Närvid on pingul. Uni läheb varakult ära. Kuid tal on plaan, mille kallal on terve nädala töötanud. Ta otsustas, et keerab kohtumisel laua nö teistpidi. Küsimusi ei küsi Raasukese meeskond, vaid Veskimäe. Samuti, kuna advokaat Jaanus Moddy soovis kohtumist lindistada, siis saab teha seda ka tema. Veskimäel oli kolme nelja leheküljeline tekst ette valmistatud. Juhuse hooleks ei jätnud ta midagi.

Veskimäe on kuulnud, et igal advokaadibürool on oma akendeta pimik, kus on hea intervjueeritavaid „grillida”. Büroos viiakse Veskimäe just sellisesse ruumi. Ruum tekitab kerget klaustrofoobiat kui Veskimäe oma kolme oponendi vastu istub. Raasuke ja Mody istuvad laua taga, arvutid lahti, lindistusseaade laual. Veskimäe sätib ka oma telefoni üles. Kaamera paika, näod kaadrisse. Ta on põhjalik.  Raasuke uurib, kas võetakse linti. Advokaat Jaanus Mody rahustab, et kõik on korras. Vaikus. Piinlik vaikus. Veskimäe sätib ikka veel kaamerat.  Lõpuks saab kadreeringu paika ja kohtumine algab. Veskimäe tunnistab, et Anti Hegemooni konto taga on tema, kuid on kasutanud sõna- ja ajakirjandusvabadust. Ja leiab, et Eestis on selleks igaühel õigus. Ütleb, et au ja väärikust saab riivata ainult siis, kui see on olemas. Inimesi terroristide ja pedofiiga võrdlejal seda tema sõnul loogiliselt ei ole. Samas püüab Veskimäe viia vestlust dialoogini, küsib küsimusi, selgitab oma seisukohti. Mody ja Raasuke kuulavad ja ei vasta midagi tähelepanuväärset: nad ootavad täielikku ning siirast ülestunnistust ja patukahetsust. Kui seda ei tule, siis kaotab Moddy ja Raasuke oma rahulikkuse. Nad ei lase Veskimäel on ette vamistatud vastust lõpetada, teda katketstatakse ja ei soovita lõpuni kuulata. Moddy võrdleb Veskimäed pseudonüümi kasutamise pärast “supermaniga” ning kordab oma küsimusi, millele Veskimäe ei vasta. Raasuke vaatab kogu seda etendust pealt, milles ta on ise ettekavatsematult osaline mitte pealtvaataja ning ei oska palju midagi öelda. Küll on ta nördinud, peab Veskimäe käitumist ebakohaseks ja Veskimäele tundub, et Raasuke ei saa aru, mis temaga toimub. Miks on Veskimäe teda rünnanud? Solvanud? Milleks? Veskimäe sõbralikud selgitused kohtumise alguses võimalikest põhjustest, miks Veskimäe jälle kord suurpanga juhatuse esimehega piike murrab, ei olnud jõudnud Raasukese teadvusesse.

Piinlik kohtumine

Vaikus. Veskimäel soovitatakse kõik üles tunnistada, sest muidu ei saa teha kokkulepet kohtu vältimiseks ja menetluste lõpetamiseks. Taas võtab maad vaikus.  Veskimäele tundub, et tegemist on justkui stalinistliku kohtuprotsessiga. Tuled kohale, sind on ammu süüdi tunnistatud, pead vaid pattu kahetsema, kõik vastupanuliikumise liikmed üles andma ja võib-olla saad poomise asemel kergema karistuse – sind lastakse maha.  

Veskimäe keeldub kuni lõpuni küsimustele vastamast. Teatab, et tema poolest võivad nad ta kohtusse anda, aga oma allikaid ta ei avalda ka seal. Advokaadid küsivad veel küsimusi ja Veskimäele tundub, et vajadusel võiksid nad kutsuda isegi Äripäeva ajakirjanikud kohale ja nõuda ka neilt allikate avaldamist, kui neile lugu ei meeldi. Tundub, et Mody jaoks ei oleks ka see probleem.

Veskimäe mõistab, et kohtumine on lõppenud, sest arutelu ei toimu. On kuulda, kuidas üks laelamp natuke krabiseb ja tuli kergelt väreleb – pirn hakkab ilmselt läbi minema. Võib-olla pingest.

Veskimäe paneb kaamera kinni ja otsustab lahkuda. Annab kätt lausega – näeme kohtus. Ainuke, kes kätt vastu ei võta, on Raasuke, kes ütleb solvunult: “Ei...inimväärikusel on piirid...”


Veskimäe lahkub advokaadibüroost ja hingab juba kergemalt – tehtud!

Comments

Popular posts from this blog

Pikem lugu Raasukese ülekuulamisest

Raamatu Vabariigi Vaenlased viited

Luminorgate skandaali kronoloogia